Бижута от Нидерландия

от

публикувано на 06.10.2020

Миниатюрно корабче от злато. Нито една подробност не е забравена и е майсторски изработена : гърлата на оръдията му са от малки перли и майсторски шлифовани диаманти, опънатите му четвъртити златни платна са украсени с вградени фигури от син и зелен емайл. Килът му (долната надлъжна част, която преминава по цялото дъно) е от тънка ивица бял емайл, а котвата – от малки аметисти и топчета от преплетени златни нишки, завършващи с по две перли.

Това прекрасно бижу е висулка. Тя се е носела прикрепена към дрехата с безопасна игла или на верижка, като огърлица. През 17 век подобни украшения са били много на мода, а най-добрите майстори, които са ги правили, са работели в Амстердам, Нидерландия. Там бил и основният пазар на перли и диаманти в Европа. Амстердамските златари владеели до съвършенство не само шлифоването на диаманти и други скъпоценни камъни, но и техниките на емайла. Емайлът се получава от стрито на прах разноцветно стъкло. То се поставя в специални улеи, издълбани в метала. След това металът се нагрява до 1000 градуса по Целзий, за да се разтопи стъклото и да се прилепи към него. Така се получавали цели картини. Брошките, обеците и висулките имали най-различни форми – от дракони, слонове, камили и риби, до преплетени ленти и клони на растения в арабски стил, наричани арабески. Освен емайла, по фигурките има и много разноцветни скъпоценни камъни, шлифовани във всякакви форми.

За красивите  скъпоценни украшения, изработвани в златарските ателиета на Нидерландия, ще научите повече от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 8 октомври 2020, четвъртък, от 16.30 часа по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: