Кои са менините?

от

публикувано на 20.10.2020

Чували ли сте за менините? А знаете ли какво представляват те?

Всъщност „Менините“ е известна картина на  испанския художник Диего Веласкес.  Той работил като придворед художник в кралския двор. Един ден решил да запечата върху платното момент от ежедневието на принцеса Маргарита. И така се появила картината „Менините“. Името  в буквален превод означава „момичетата“. На картината около принцеса Маргарита се намират придворни дами, джуджета, едно куче, а на заден план е изобразен дори самият Веласкес докато рисува.

Днес менините съществува и като арт инсталация, създадена от испанския скулптор Антонио Азато.  Инсталацията се състои от 80 „дами“,  които се разполагат на значими места в испанската столица Мадрид. Всяка една от менините има уникална декорация, създадена върху нея от различен творец. Идеята на арт инталацията е да популяризира Градската галерия за изкуства.

Скулптурите на менините отново са поставени по  улиците на Мадрид.  Те са изработени  от фибростъкло. Високи са около  1, 80 и тежат 30 килограма. Тази година може да видите менини с маска, предвид извънредната обстановка, менин и с рокля от папагал или менин и с тротинетка.

 

Източник: https://meninasmadridgallery.com/
Източник: wikipedia.org
Източник: https://madrid.city-tour.com/
Източник: https://meninasmadridgallery.com/

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: