Какво заключват „романите с ключ“

от

публикувано на 19.10.2020

Знаете ли какво означва  „роман с ключ“ ? Такива произведения започнали да се създават през 17 век от жени. Литературните творби описвали хора и случки от обществото, в което се движели писателките, но истинските истории били замаскирани, като се подменяли имена и факти.

Такъв роман е  „Клевската принцеса“ , публикуван анонимно през март 1678 година. Предизвиква огромен интерес с появата си и читателите чакат с месеци докато получат книгата. Спори се за авторството й , но се счита се, че „Принцеса дьо Клев“  принадлежи на мадам дьо Лафайет. Графинята, с кръщелно име Мари – Мадлен Пиош дьо Ла Верн, се ражда на 18 март 1634 г. в Париж в семейство на  богати благородници. На 16 години Мари – Мадлен става придворна дама на кралица Анна Австрийска. Тогава започва и литературното й образование, включващо уроци по италиански и латински. Вече омъжена, графинята поддържа успешно собствен салон, посещава всички модерни сбирки и води разговори с писатели и  други творци.

Действието в романа се развива в края на управлението в двора на френския крал Анри II , във време на великолепие и галантност. С изключение на главната героиня, почти всички останали действащи лица в романа са реални личности и заедно с историята на принцесата се проследяват и историите на различни благородници.

По произведението на графиня дьо Лафайет се правят филми и  се смята, че то е вдъхновило прочутия френски писател  Оноре дьо Балзак.

Ако искате да научите повече за „романите с ключ“, не пропускайте поредния епизод на  “ История на изкуството за деца“, на 22 октомври 2020 година, четвъртък, от 16.30 часа , по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: