Какво е това уигуе

от

публикувано на 28.10.2020

Уигуе са подробни описания на подготовката и провеждането на всички държавни церемонии в двора на корейските крале от династията Чосон  –   коронации, сватби, погребения… За всеки ритуал се създавала отделна книга уигуе. Освен описанията, тя съдържала и великолепни цветни изображения на всяка стъпка от сложните церемонии – реда на хората в процесиите с написани над всеки името и длъжността в двора, танците, облеклото, оръжията.

За създаването на уигуе отговарял специален отдел в кралския дворец. В Кралската рисувателна академия  създавали рисунките на  кралските церемонии , портретите на кралското семейство и придворните, както и на различни географски и морски карти. Книгите се правели в няколко копия. Копието, предназначено за краля, се пишело на ръка от най-добрите калиграфи и се подвързвало с дървени корици, обвити в най-фина червена коприна. Останалите копия, обикновено между четири и девет на брой, се отпечатвали и се използвали от съответните учени, а след ритуала отивали в четирите държавни архива, разположени на четири различни места в страната. Смята се, че за 500-те години управление на династията Чосон били създадени почти 4000 уигуе.

Повече за уигуе , както и за интересните „романи с ключ“, можете да чуете в поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 29 октомври 2020 г., четвъртък, от 16.30 часа, по програма „Христо Ботев“.

 

При корейския кралски двор имало и друг специален отдел, наречен Дóуасео или

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: