Детският съботен стрийм на 14 ноември

от

публикувано на 13.11.2020

В съботния стрийм на 14 ноември , между 9.00 и 12.00 часа,  на адрес www.detskotobnr.binar.bg , сме подготвили специално за вас:

Приказки от цял свят:  ще чуете възможно ли е да съществува „Дървена мишка“, какъв е „Домашният лек на мама Мумин“, „Как се е появил захарният памук“, какви истории знае „Говорещата риба“, „Как боата развали времето“. Очакват ви още много  вълнуващи разкази и  невероятни герои!

Етнографската рубрика за деца „Яйцето на света“ е посветена на темата за „солните пари“. Как са изглеждали те, преди колко време са се използвали и как се е осъществявало разплащането с тях – разказва Ани Маринова.

Поредицата  „Музикални картинки“ – Тома Спространов ни разкрива историята на блуса.  Защо блусът е наричан „музика на тъгата“ и кой е най-прочутият изпълнител на блус, може да чуете в това издание на  „Музикални картинки“.

В „Детското.БНР“, заедно с Виолета Димитрова, ще разберете повече за традиционното занятие „беленица“ или как се плете с царевична шума.

В състезанието „Златната ябълка“ децата ще се срещнат с прелюбопитния триглав змей, за да премерят знания. Най-добрите ще получат, както винаги, много бонбони. Забавлението и новите неща, които могата да научат участниците, са за всички.

В рубриката „Тайни и загадки“- ще се отправите към  перуанската част на Амазония. Там, Ирина Вълчанова ще ви покаже една невероятна „вряща“ река. Температурата на водата й е между 50  и 90 градуса, на места достига и точката на кипене – 100 градуса. От научна гледна точка обаче, няма видими причини температурата на водата да е толкова висока. Каква ли е тайната на тази река?

„История на изкуството за деца“ – представяме ви една от  най-запомнящите се истории в средновековна Англия, поемата „Сър Гауейн и Зеленият рицар”. Тя  е написана от неизвестен автор през 14 век и е оцеляла само в един ръкопис. Състои се от 2500 стиха. Магьосницата Моргана ле Фей, полусестра на крал Артур,  решила да изпита силата на рицарите и въвлича в замисъла си лорд Бертилак де Одезер – Зеленият рицар.

Музикалното оформление на съботния детски стрийм е на редактора Албена Велева.

Източник: https://pixabay.com/

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: