Аржентинската Кордоба

от

публикувано на 10.11.2020

През 1570 година в град Лúма, Вицекралство Перу – колониален район, включващ голяма част от испанските владения в Южна Америка, вицекралят Франсиско де Толедо  възлага на испанския заселник дон Йеронимо Луис де Кабрера   да организира  експедиция на юг и с помощта на 100 войници.  да основе и управлява нов град . Като награда му дава привилегията сам да избере името на този нов град .

Така, на 400 километра южно от днешния аржентински град Сантяго дел Естеро, конкистадор Кабрера основава  град Кордоба – кръщава го с името  на испанската Кордоба, град, родом от който е  съпругата му. Кабрера се оказва талантлив градоначалник и се радва на  добри отношения с местното индианско население. Новосъздаденият град процъфтява  и става една от първите испански колониални столици . Там се намира и една от най-старите сгради в Южна Америка – йезуитската църква в Кордоба.

Повече за аржентинската Кордоба можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца+, на 12 ноември 2020 г., четвъртък от 16.30 часа по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: