В красивите италиански градини

от

публикувано на 23.11.2020

Широка алея обикаля кръгло езеро. От едната й страна се издига триметров жив плет с ниши за пейки и прекрасни мраморни статуи на древноримски богове и богини в цял ръст. Зад живия плет е разположен парк със стари десетметрови дъбове. От другата страна на алеята тихо ромолят фонтани. Най-големият е кръстен „Океан“. Той прилича на чиния за торта на високо столче. В средата й се издига колона, върху която стои изправена мъжка фигура от мрамор. Това е Океан, според древногръцката митология, богът на главната река, която опасва земята. Океан няма нито начало, нито край. От него започват всички реки и потоци на света, затова под него седят боговете на трите големи реки Нил, Ганг и Ефрат и щедро изливат водите си в мраморната чиния.

Тази статуя е изработена от скулптора Джамболоня през 1576 г., за да стои край малък амфитеатър, издълбан в близкия хълм.  Към нея водят две равни мостчета, оградени с малки каменни саксии и по-големи, керамични, в които има живи лимонови и портокалови дръвчета ,с цветове и плодове. За да стъпи на мостчетата, човек трябва да премине през големи порти, оградени с по две колони от всяка страна. Върху колоните е поставена специална площадка, а върху нея – мраморни фигури на козирози. От двете страни на колоните има по-ниски фонтани с фигури на харпии, седнали върху магарешки глави.

Това е „Островчето“ в известната градина Боболи към двореца Пити край Флоренция в Западна Италия. Създадено е през 1618 г. от архитектите Джулио и Алфонсо Париджи (баща и син).

Можете да научите повече за красивите италиански градини на 26 ноември 2020 г., четвъртък, от 16.30 часа , в поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: