Когато чуете тази дума какво си представяте? Може би вид птица, музикален инструмент от Африка или голямо дърво от най-южната част на Северна Америка.
Не познахте! Нито едно от тези неща не е „Макапуно“. Да си призная, когато чух за първи път тази дума, си помислих, че е вид харпун, с който се лови голяма риба, някъде из далечния север. Но, и аз не се оказах права!
Никога нямаше да се сетя, че това е нещо много вкусно. Лилава торта с кокос – традиционен сладкиш във Филипините. Приготвя се от специален вид картофи, които са лилави на цвят. Те се настъргват на ситно и се слагат в предварително приготвено тесто. На тях се дължи наситено лилавия цвят, както и характерния вкус на тортата. След това се прави лилав крем, с който се намазват блатовете.
„Макапуно“ е името на тортата, но в действителност тя се нарича така, заради вида кокосови орехи, с който готовия сладкиш се поръсва отгоре . Местните жители твърдят, че това е най-красивата торта, която умеят да приготвят, както и най-вкусната.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.