Какво е това Макапуно?

от

публикувано на 04.12.2020

Когато чуете тази дума какво си представяте? Може би вид птица, музикален инструмент от Африка или голямо дърво от най-южната част на Северна Америка.

Не познахте!  Нито едно от тези неща не е „Макапуно“. Да си призная, когато чух за първи път тази дума,  си помислих,  че е вид харпун,  с който се лови голяма риба, някъде из далечния север. Но, и аз не се оказах права!

Никога нямаше да се сетя, че това е  нещо много вкусно. Лилава торта с кокос –  традиционен сладкиш във Филипините. Приготвя се от специален вид  картофи, които са лилави на цвят. Те се настъргват  на ситно и се слагат в предварително приготвено тесто. На тях се дължи наситено лилавия цвят, както и  характерния вкус на тортата. След това се прави лилав крем, с който се намазват блатовете.

„Макапуно“ е името на тортата, но в действителност тя се нарича така, заради вида кокосови  орехи, с който готовия сладкиш се поръсва отгоре . Местните жители твърдят,  че това е най-красивата торта, която умеят да приготвят, както и най-вкусната.

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: