Кога са се появили коледните играчки?

от

публикувано на 10.12.2020

Хората започнали да украсяват своите коледни дръвчета много отдавна. Предполага се, че това е станало през далечната 1601 година в град Страсбург, Франция. Върху клоните на дръвчето се появили пукакнки, портокалови корички, захарни украшения и даже малки сладкиши. Често дори поставяли бисквитки, коледни сладки във формата на звездички и ангели.

Малко по-късно се появили и гирляндите, които първоначално се изработвали от пуканки и портокалови корички. Те символизирали плодородието и хората смятали, че колкото е по-отрупано дървото, толкова реколтата ще бъде по-плодородна, а годината богата. След това тези украшения хората започнали да изработват от сребърни нишки, които през годините били оцветявани в различни цветове.

А първите играчки са се появили върху елхата в началото на 19-ти век.Те били стъклени и придавали особен блясък в студените дни. Стъклените топки, които всички ние познаваме, са били изработени първо в Германия.А в Полша поставят и до ден днешен основно звездички и птици за украса. Коледният връх или звездата, която се слага най-отгоре, символизира раждането на Спасителя Иисус Христос като показвала пътя на мъдреците, които отишли да му се поклонят.

А вие украсихте ли вашето коледно дръвче? Ако не сте, имате още малко време до Коледа!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: