Сивият кардинал

от

публикувано на 17.12.2020

Ако сте чели „Тримата мускетари“ на Александър Дюма, със сигурност се сещате кой е „Сивият кардинал“…Кардинал Арман Жан дю Плеси Ришельо. Херцог Ришельо, кардинал на Светата църква е и първи министър на Франция при царуването на крал Луи XIII. Наричан „червеният“, а също и „сивият кардинал“, той бил вторият най-важен човек в държавата. В „Тримата мускетари“ Александър Дюма го описва като лукав, жесток и властолюбив, но в действителност е имал и много безспорни качества. Той е умен, добре образован, красноречив и притежава  истински дипломатически талант,

Освен добър държавник, управлявал на практика Франция почти две десетилетия, кардинал Ришельо бил и изключителен покровител на изкуствата. Израснал сред книги и обожавал да чете  – притежавал една от най-впечатляващите библиотеки на 17 век. Тя била събирана, с помощта на стотици агенти на кардинала. Само ръкописите в библиотеката на Ришельо наброяват около 900.

Кардиналът покровителствал и много от големите френски писатели. Харесвал и театъра – в дрореца му Пале-Кардинал  бил и частният театър на Ришельо, а също и галерия, в която била изложена личната му колекция от произведения на изкуството.

Ако искате да научите повече за знаменития кардинал Ришельо, не пропускайте „История на изкуството за деца“в събота, 19 декември 2020 година, от 7.50 часа, в ДЕТСКОТО.БНР !

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: