Потайният манул

от

публикувано на 16.12.2020

Той живее в Азия и обитава бреговете на Каспийско море и езерото Байкал. Движи се с тихи стъпки, почти като балерина, за да не го чуе никой. Прикляква и се слива с цвета на земята, после скача и в дебелите му лапи е поредната жертва.

Той прилича на много дебела котка. Ушите му са малки и непрекъснато улавят звуците от природата. Лапите са къси, очите обли, големи и жълти, като на котка. Има пухкава опашка и се нарича манул. Ако го загледате отдалече, веднага ще ви заприлича на  добре гледана домашна писана. Но, той си живее сред природата. Излиза и през деня, само ако е много гладен, иначе си почива в малки хралупи или пещери.

Размножава се един път в годината, като женската ражда между 3 и 5 малки. Грижовен родител е и не позволява на никого да се приближи до малките му.

За съжаление манулът е застрашен от изчезване и е вписан в Червения списък на изчезващите световни видове.

Източник: Pixabay

БНР© 2018 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: