Да си направим джинджифилова къщичка за Коледа

от

публикувано на 26.12.2020

Да си призная много харесвам джинджифиловите къщички, които майсторите сладкари приготвят за Коледа и с тях украсяват витрините на сладкарниците. Никога не съм правила такава къщичка, но се оказа, че това изобщо не е трудно.

Ето ви една лесна за изпълнение рецепта. Необходими са ви: 300 г брашно,  1/2 ч. л. сол, 1 ч. л. сух джинджифил, 1 ч. л. канела,  1 щипка индийско орехче, 1 щипка карамфил, 80 г краве масло, 100 г захар,  100 г меласа,  125 г пудра захар и 1-2 с. л. сок от лимон.

Начин на приготвяне:  Брашното се сипва в купа,  добавят се солта, джинджифилът , канелата, индийското орехче и щипката карамфил. Маслото се разтопява. Яйцето се разбива. Към разтопеното масло се добавят захарта, меласата и яйцето, които   се разбъркват добре.Течната смес се сипва в купата със сухата и се разбърква,  докато се получи тесто. Завива се във фолио  и се прибира в хладилник за няколко часа. Тестото се разточва и се изрязват форми с помощта на шаблони. Слага се в предварително загрята фурна на 180 градуса.  След това пудрата захар и сокът от лимон се разбъркват заедно. Сместа се оставя за 30 минути в хладилник. Изпечените форми се залепят с глазурата като къщички. За стабилна повърхност изпозвайте по плоска чиния или тава. След като залепите отделните елементи на къщичката, можете да я украсите с цветни бонбони, пурички и да й добавите айслинг, който наподобява сняг.

Да ви е сладко!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: