Околосветското плаване на яхтата „Кор Кароли“

от

публикувано на 20.12.2020

Въпреки студа навън искаме да ви напомним, че в някои части на света е страшна жега. В Порт о Пренс, столицата на Хаити термометърът днес показва поне 32 градуса по Целзий. В Хавана, столицата на Куба, е почти същата жега като в Хаити. На островите Фиджи, в географския регион Океания, е ужасно дъждовно и с гръмотевици, но пък е доста топло. На Маркизките острови – най-далечните обитаеми острови на Земята, само някакви си 1600 километра ги делят от всяка друга населена точка на планетата, е малко по-хладно – 25 градуса.

Подготвени сте вече  и вероятно няма да се учудите защо на днешния ден, на 20 декември, преди повече от 40 години, капитан Георги Георгиев потегля от Хавана с неговата яхта „Кор Кароли“ на първото българско самотно околосветско плаване.

Сигурно ще ви е интересно да прочетете какво разказват приятели на капитан Георги Георгиев за срещите му с вълните-убийци в книгата „Околосветското плаване на Кор Кароли“. Част от нея е написана от самия капитан, а другата е бордовият дневник на яхтата „Кор Кароли“.

„Капитан Георгиев разказваше спокойно, а тогава ми се струваше и равнодушно, как яхтата се качвала по огромната вълна, как легнала на склона й и в този момент върхът на вълната се пречупил, сгромолясал се върху яхтата от пет-шест метра и я преобърнал. И се смееше, че кафето от масичката залепнало на тавана, а инструментите от едно сандъче се качили върху щурманската маса…“.

Повече за знаменитото плаване на капитан Георги Георгиев и яхтата „Кор Кароли“ чуйте в звуковия файл!

Източник: Pixabay
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: