Специалната ни съботна програма на 26 декември

от

публикувано на 23.12.2020

И тази събота  на 26-ти декември бъдете с детската ни програма, която ще продължи три часа.  Коледните подаръци вече са получени и вече им се радвате, а ние от „Детското БНР“ също ще се погрижим за вашето добро настроение.

Ще започнем с приказките, които звучат в рубриката ни „Ранобудно петленце“. Ще ви разкажем за смелия „Фът Фрумос, който освободил слънцето“,  а после ще разберем каква е „Биографията на Дядо Коледа“, ще чуем песента на  „Сребърните звънчета“ и ще отидем до страната наречена „Лападундия“, за да видим какви трапези за Коледа се приготвят там. Стига „Вещицата от килера“ да не излезе и да ни обърка  плановете за деня!…. Има и още!

Веднага след това е време за „Детското БНР“,  с Ани Маринова. А тя  ще ви разкаже интересни истории, изплетени от вълна. Ще ви  запознае с Йовка Христова, която от вълна   умее да изработва изключително красиви изделия, някои от които е събрала и ни е показала как да ги направим сами в книгата  си „Вълнени истории“.

Следва етнографската ни рубрика „Яйцето на света“. В този епизод Ани Маринова и нейните помощници ще ви разкажат за календара Рабуш.

А после времето навън рязко ще се смени и ще стане горещо, тъкмо подходящо за плаж. Чудите се как е възможно това ли? С малко повече фантазия може да си представим, че сме в Куба или някъде из Карибския басейн. Тогава какво ще кажете да се качим на яхта и да си направим околосветско пътешествие. Преди 40 години по това време на годината капитан Георги Георгиев тръгва на самотно приключение с яхта и потегля от бреговете на Хавана, за да обиколи земното кълбо.

И след това незабравимо морско плаване е време  да отворим нашата „Музикална кутийка“, за да разберем каква мелодия е скрила в нея Даниела Найденова.

И за децата,  които обичат да пишат и са победители от конкурса за детско литературно творчество „Искри“ ще стане дума. Ще чуете творбите на някои от тях и ще разберете защо писането им доставя истинско удоволствие.

Коледа е време за забавления и танци. Тома Спространов ви е подготвил един невероятен урок по  Ча-ча-ча  в музикалната ни рубрика „От соул до рокендрол“.

Накрая ще завършим с епизод от „История на изкуството за деца“. Ще ви разкажем за  една от най-красивите църкви в Париж – Сент Шапел,  построена на остров Сите, в която се съхраняват  Христовите реликви: парче от кръста, на който е бил разпнат Исус и част от светия венец. Също така ще чуете епичната испанска поема „Песен за Сид“ и ще научите историята на един от най-красивите манастири в Италия, който се намира в град Асизи.

Музиката и песните за вас избира музикалният редактор Албена Велева.

А вие не ни пропускайте! Започваме  точно в девет часа!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: