Кой живее на дъното на Мъртво море?

от

публикувано на 08.01.2021

Всички сте чували за Мъртво море. Едно наистина интересно и много солено място, в което може да си стоиш над водата и да си четеш книга и нито една вълна да не те залее, защото тях просто ги няма. И всичко е едно такова, малко мързеливо, поне на пръв поглед! Заради огромните количества сол,  в Мъртво море риби не плуват, няма хищници, няма водорасли.

Обаче, въпреки всичко има малки микроорганизми, както и разни едноклетъчни, които обитават това място. Те се наричат археи. Приличат по молекулен състав на бактериите, но най-важното е, че солта не ги плаши. Даже напротив,  харесват подобна среда и си живеят много добре в нея.  В Мъртво море  има над  20 вида археи. Те живеят за сметка на енергията, преобразувана от слънчевата светлина. А веществата, необходими за изграждането на клетките, археите получават като преработват готовите органични съединения. За това те имат специални ферменти, които могат да работят в концентрирани солеви разтвори.

Освен археи, на дъното живеят още и няколко вида плесени, които според учените са се заселили преди милиони години и тогава Мъртво море не било толкова солено. Единственият вид водорасли,  които живеят тук, независимо от количествата сол, се наричат Дюналиела. Те  са в розов цвят,  заради липсата на светлина. Тези водорасли цъфтят преди дъждовния период и ако водата е бистра, могат да се видят  добре на дъното.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: