Кога са се появили първите улични лампи?

от

публикувано на 07.02.2021

През Средновековието придвижването по улиците в европейските градове през нощта предизвиквало истински ужас. Децата и жените не смеели да излизат навън, когато се стъмни,  защото нищо не се виждало и ги било страх. Нямало улично осветление.

Първите улични лампи се появяват през 1417 г. в Лондон,  когато по заповед на местния кмет, те са били окачени по улиците през нощта,  за да стане лесно движението в столицата. След около стотина години улично осветление имало вече във Франция и кралство Нидерландия. Във Венеция поставили красиви фенери в малките улички и по площадите,  почти същите,  каквито са и сега.

Някои улични лампи са се превърнали в истинска украса, която привлича туристи. Например точно такива са  на площад „Валеро“ в  Йерусалим. Там  лампите са във формата на огромни макове. Когато се приближите и застанете под тях,  независимо по кое време на деня, те светват.

А по света могат да се видят най-различни  дори и футуристични улични лампи, които непременно ще ни накарат да спрем и да си направим снимка с тях.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: