Венеция на севера

от

публикувано на 09.02.2021

Когато чуете някой да говори за Венеция,  веднага се сещате за нейните красиви канали,  по които се движат гондоли и за великолепните сгради, разположени не само по  Канале Гранде, а и във  вътрешността на града.

Водни канали има на няколко места в Европа. Най-известни след венецианските са тези в кралство Нидерландия и по-точно в столицата Амстердам.  Наричат този град – Венеция на севера.  Каналите са разположени във вид на концентрични окръжности и над тях можете да видите стотици малки и големи мостчета. Разходката с корабче по тях преминава покрай красиви къщи-лодки,  които са построени във водата и разбира се, всяка една от тях има собствен облик и много цветя.

През 17-ти век  пристанището на Амстердам било едно от най-големите в Европа. Търговията вървяла добре, но все нямало място за корабите, които непрекъснато пристигали от всички точки на света. Тогава местните направили подобрения и разширили реката. Пътуването станало по-леко,  а градът се оформил като основен търговски център. Процъфтяло изкуството, архитектурата,  започнало и отглеждането на лалета.

Днес каналите са част от световното и културно наследство на Юнеско.  Ако посетите града,  непременно се разходете с кораб по живописните канали. Има какво да видите!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: