Как се изработва кукерска маска

от

публикувано на 11.03.2021

Всяка година, по стара българска традиция, в дните преди Великите пости се организират кукерски празненства. Млади мъже, преоблечени като страшни зверове,  се събират,  за да гонят злите духове с танци и шум от звънци. Начинът,  по който се маскират е специален – с традиционни кукерски маски, носещи символни значения и характерни елементи за всеки край на България.

Тази година празникът Сирни Заговезни ,  известен още като Прошка,  е кулминацията на кукерските празненства. Тогава се палят огньове и се прескачат, танцува се и по този начин се гонят злите сили.

Кукерските маски за децата се изработват от картон, вълна,  платове, оцветяват се с флумастри, за да изглеждат още по-страшни, та и лошите сили да се изплашат толкова много, че да не смеят да се върнат.

Тази неделя на 14 март,  Дом на културата „Средец“ кани децата да се включат в изработването на кукерски маски. Материалите са осигурени и малчуганите могат да започнат сами изработката. Началният час е 14.00.  А след като маската ви стане готова,  можете да си я сложите и да прогоните злото.

Източник: БНР

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: