Годината е 1885. В столицата на Унгария , Будапеща, се провежда престижен конкурс, в който най-добрите сладкари представят пред голяма комисия своите сладкиши. Сред участниците е и Йозеф Добуш. Пред журито той показва торта от пет бисквитени блата, в която се редуват карамелен и шоколадов крем. Когато всички от комисията опитали тортата, останали много доволни. Императорът Франц Йосиф и съпругата му Елизабет били специални гости на конкурса. Сладкарят ги почерпил със своя сладкиш и оттогава торта „Добуш“ се превърнала в техния любим десерт.
Години по-късно Йозеф Добуш публикувал рецептата си в един популярен унгарски вестник, до този момент я пазел в тайна. Днес тя се предлага във всяка сладкарница по света, но си остава традиционна за Унгария.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.