Историята на тортата Добуш

от

публикувано на 31.03.2021

Годината е  1885. В столицата на Унгария , Будапеща, се провежда престижен конкурс,  в който най-добрите сладкари представят пред голяма комисия своите сладкиши. Сред участниците  е и Йозеф Добуш. Пред журито той  показва торта от  пет  бисквитени блата,  в която се  редуват  карамелен  и шоколадов крем. Когато всички от комисията опитали тортата, останали много доволни.  Императорът  Франц Йосиф и съпругата му Елизабет били специални гости на конкурса. Сладкарят ги почерпил със своя сладкиш и оттогава торта  „Добуш“  се превърнала в техния любим десерт.

Години по-късно Йозеф Добуш публикувал рецептата си в един популярен унгарски вестник,  до този момент  я пазел в тайна. Днес тя се предлага във всяка сладкарница по света, но си остава традиционна за Унгария.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: