Къде се намира парк Гюел?

от

публикувано на 08.04.2021

По света има  много красиви паркове, които всеки един от нас иска да посети. Един от тях е паркът „Гюел“ в Барселона. Намира се на хълма Ел Кармел и от него се открива  панорамна гледка към града от високо.

Проектиран е от известния испански архитект Антонио Гауди, проектирал още много сгради в Барселона, като например известната катедрала „Саграда фамилия“, която все още продължава да се строи. Паркът „Гюел“ е проектиран между 1900 и 1914 година. В него могат да се видят много красиви къщички, които напомнят приказката за  Хензел и Гретел  и  сякаш са направени от тесто за канелени сладки  с джинджифил, полети с глазура.

Целият парк е терасиран и превърнат в градина с множество палми, кактуси и борови дървета.  Тук се намира и най-дългата пейка в света, направена от хиляди  парченца цветна мозайка и приличаща  на морска змия.  Има и цветни фигури на  огромни гущери и дракони.

Днес паркът „Гюел“ е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. В него живеят  лисици, таралежи и няколко вида папагали.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: