Когато древните хора ходели на театър

от

публикувано на 11.04.2021

Хората 1живели в древността, също като нас са се забавлявали. Танцували, пеели, участвали в конни състезания и ходели на театър. Един от най-добре запазените амфитеатри се намира в град Мерида, Испания. Наричат го „Театро романо“.

Построен е от римския генерал  Агрипа през 16 г. пр.н.е. и е възстановен през 1 век ,   по време на управлението на император  Адриан. В наклонените си полукръгли седалки театърът  събира точно  6000 зрители.  Акустиката му е толкова добра, че хората на последните редове и в най-отдалечения край чували всичко много добре.

Най-отпред сядали богатите хора от града,  в средата  тези,  които били добре материално и на последните редове – по- бедните.

Днес театърът в град Мерида продължава да функционира и на неговата сцена се играят   пиеси, балетни спектакли и се изнасят концерти. През юли и август  всяка година театърът и неговите артисти отново се връщат в древна Гърция и Рим,  за да могат зрителите да се потопят в тази атмосфера с постановките  на Аристофан,  Еврипид ,  Есхил и Софокъл.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: