Да си отгледаш кайман вкъщи

от

публикувано на 25.04.2021

В този брой на рубриката „Домашен любимец“ ви очаква една малко по-нестандартна среща с един нетипичен домашен любимец. Това е кайманът. Как изглежда той и може ли да се отглежда в домашни условия? Търсим отговорите на тези въпроси със Захари, Божидар, Косьо и Никол от 96 -то СУ „Лев Николаевич Толстой“. В разговора ще вземат участие още две момчета. Това са Виктор и Максимилиян.

Ще ви запознаем отблизо  с „Кайманът на Кювие“, на име Чочко. Това е вид влечуго от семейство Алигаторови, обитаващо северните части на Южна Америка. Разпространен е в Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Парагвай, Перу и Венецуела. Обитава основно   бързотечащи потоци и реки. Това е най-малкият вид от цялото семейство,  достигащ  до  метър и половина на дължина. Наречен е на френския естествоизпитател (човек, който се занимава с изследване на природните явления) – Жорж Кювие, който  открива вида и го класифицира през 1807 г.

Как се отглежда „Кайманът на Кювие“, какво обича да похапва, лесно ли се социализира, ще ни разкаже  Зорница Евтимова от „Аквариум.бг“. Тя полага всекидневни грижи за Чочко и знае добре от какво има нужда всеки  един подобен  кайман.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: