За тези от вас, които обичат да си похапват сладки неща и особено предпочитат тортите пред всичко друго, ще ви разкажа историята на една от тях. Тя се нарича Линц, а в България е по-известна като Линцер.
За първи път е приготвена в град Линц, Австрия през далечната 1696 година от един местен сладкар, който обичал да експериментира и да приготвя красиви и много вкусни десерти. И така всеки път клиентите на сладкарницата, в която работел оставали много впечатлени от неговото майсторство.
За да приготви тази торта, сладкарят използвал брашно, масло, две яйца, бадеми, захар, щипка карамфил, канела, сол и конфитюр от касис. След това поставял тестото в специални сребърни чаши, за да го изпече.
Години по-късно този сладкиш бил пренесен в много страни от стария континент, но се прочул и зад океана, където започнали да го предлагат в почти всяка сладкарница.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.