„Тревненска школа“ отпразнува 100 години

от

публикувано на 31.05.2021

Знаете ли, че у нас съществува училище, в което не бие звънец? Това е Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Освен това учениците в нея не само, че не бързат да си тръгнат, ами се чудят какво да измислят, за да останат по-дълго в учебните ателиета и работилници.

В началото на месец май тази година, на Гергьовден, „Тревненска школа“ отпразнува своя 100-годишен юбилей. Училището съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа. В него се изучават три специалности „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“.

Как училището отпразнува своя 100-годишен юбилей и как минава един учебен ден в Националната гимназия „Тревненска школа“ ще ни разкаже директорът на училището Орфей Миндов.

За празника, за училището и неговото всекидневие, за изборите и конкурсите разговаряхме с ученици от специалностите „Интериорен дизайн“ и „Дърворезба“. Пред микрофона на Ани Маринова застанаха Грегъри, Надежда Кацаркова, Симеон Лазаров и Никола, ученици в НГПИ „Тревненска школа“. Водещ на предаването е Виолета Димитрова. Приятно слушане!

 

 

За всички вас, които сте любопитни да посетите Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, в която можем да ви уверим от личен опит е доста интересно, можете да се възползвате от Деня на отворените врати. Той ще се проведе в следобедните часове на 4 юни, 2021 година. На първия етаж в голямата работилница на училището ще бъдат изложени дипломните творби на завършващите ученици. На 7 юни в НГПИ „Тревненска школа“ ще се проведат и самите дипломни защити, които също са отворени за всички желаещи.

Източник: НГПИ „Тревненска школа“
Източник: НГПИ „Тревненска школа“
Източник: Бюро – автор Дилян Ангелов / НГПИ „Тревненска школа“

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: