Макароните не са измислени от италианците, въпреки че знаем колко много паста обичат да похапват те. Легендите разказват, че този вид тестени изделия са се появили в древен Египет. Когато хората умирали, те били полагани в гробници, заедно с добитъка, любимите си предмети и ястия. Египтяните обичали да похапват юфка. Археолози намерили при разкопки остатъци от тази храна и предположили, че родината й е Египет. Но, дали наистина е така?
Друга легенда разказва, че за първи път макароните са се появили в древен Китай, а години по-късно мореплавателят Марко Поло ги пренесъл в Европа и те се превърнали в традиционна за италианците храна.
Днес може да изброим десетки видове: фетучини, канелони, фузили, печутеле, капелини и какво ли още не. Всички те се поливат обилно с вкусни сосове и настърган пармезан.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.