Къде живеят змейовете?

от

публикувано на 21.06.2021

Всички вие знаете как изглеждат змейовете. Те са големи, зелени на цвят и целите покрити в люспи. Когато са ядосани бълват огън и дори могат да те изядат.

Мен не ме е страх от тях. Даже ако ги срещна не бих  избягала. Ще  ги попитам дали обичат сладолед и къде се намира тяхната пещера.

В различните митологии, змейовете са описвани като огромни същества, приличащи на големи змии, покрити с люспи и бълващи огън. Отрицателни персонажи са, защото отвличат девойки, спират водата в чешмите или заради тях пресъхват езера и така хората са принудени да бягат или да се сражават със змейовете. Много славянски легенди разказват, че върховният бог Перун никак не ги обичал и непрекъснато водел борба с тях. И в тези моменти над света се разразявали бури, тряскали гръмотевици и огромни светкавици разрязвали като меч небето на две. Обаче, не всички змейове обичат да правят бели. Има и такива, които са толкова добри, че чак не ти се вярва, че са змейове.

В Австралия живее същество, което прилича на змей. То се нарича Магуар и за него аборигените знаят различни легенди. Една от тях разказва как Магуар излязъл от пещерата си след дълги години отсъствие и отишъл да помогне на жителите на едно село, които били пострадали от наводнение. Ето защо, змейовете могат да бъдат и добри.

А дали децата ги е страх от змейовете и биха ли се сприятелили с тях? Да чуем какво мислят Стела и Емил.

Източник: Попотам Пловдив

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: