Всички сте опитвали руска салата. Знаете, че тя се приготвя от варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, царевица, колбас или пилешко месо, като всичко това се обърква обилно с майонеза.
Историята на тази забележителна и много вкусна салата започва още през 1860 година, когато френският готвач, на име Люсиен Оливе я приготвя за гостите на един много известен ресторант в Москва. Знае се, че салатата тогава включвала месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставички и варени яйца. Други източници твърдят, че в нея имало и трюфели, риба, пушена патица, но със сигурност нямало картофи. Готвачът пазел в тайна пропорциите, защото не искал рецептата да бъде предлагана и на други места в града, затова я криел дори от колегите си.
Еди ден докато я приготвял , Оливе бил повикан по спешност. Възползвайки се от ситуацията, помощник – готвачът му се промъкнал в кухнята и видял съставките.След няколко дни напуснал работа и отишъл да работи като главен готвач на друго място. Започнал да предлага същата салата, но под друго име. Въпреки всичко, не успял да докара същия вкус и салатата на колегата му Оливе си останала предпочитана.
Местните нарекли салатата „руска“, но след затварянето на ресторанта и връщането на Люсиен Оливе обратно във Франция, започнали да я наричат „Салата Оливе“ или още „Френска „.
А ние в България я знаем като „Руска салата“.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.