Руската салата, всъщност е френска

от

публикувано на 06.09.2021

Всички сте опитвали руска салата. Знаете, че тя се приготвя от  варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, царевица, колбас или пилешко месо, като всичко това се обърква обилно с майонеза.

Историята на тази забележителна и много вкусна салата започва още през 1860 година, когато  френският готвач, на име Люсиен Оливе я приготвя за гостите на един много известен ресторант в Москва. Знае се, че салатата тогава включвала   месо от фазан, телешки език,  хайвер, зелена салата, раци, кисели краставички и  варени яйца. Други източници твърдят, че в нея  имало и трюфели,  риба,  пушена патица, но със сигурност нямало картофи. Готвачът пазел в тайна пропорциите, защото не искал рецептата да бъде предлагана и на други места в града, затова я криел дори от колегите си.

Еди ден докато я приготвял , Оливе бил  повикан по спешност. Възползвайки се от ситуацията, помощник – готвачът му  се промъкнал в кухнята и видял съставките.След  няколко дни напуснал работа и   отишъл да работи като главен готвач  на друго място. Започнал да предлага същата салата, но под друго име. Въпреки всичко, не успял да докара същия вкус и салатата на колегата му Оливе си останала предпочитана.

Местните нарекли салатата „руска“, но след затварянето на ресторанта и връщането на Люсиен Оливе обратно във Франция, започнали да я наричат „Салата Оливе“ или още „Френска „.

А ние в България я знаем като „Руска салата“.

Източник: Готвач.бг

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: