Светата Дева на цветята

от

публикувано на 24.09.2021

В края на 13 век в италианския град Флоренция започва строителството на петата по големина катедрала в Европа – Санта Мария дел Фиоре. Името й означава „Света Дева на цветята” и се свързва с името на града /Флоренция/ и неговия символ – лилията. Арнолфо ди Камбрио, главният архитект на града, проектира  три широки кораба, завършващи под купол с осмоъгълна форма, като средният кораб е разположен на мястото на стара катедрала . А какво е църковен „кораб”? Така се нарича основната, средна част на църковния храм. Формата е символ на ковчега, в който се спасил от потопа Ной и неговите близки, така, както в храма, се спасяват вярващите.

Катедралата била облицована с мрамор и боядисана в зелено и розово. В същите цветове е и камбанарията, дело на великия Джото. Тя е тясна и висока, колкото катедралата и е залепена за нея. В стената й има вдлъбнатини, в които са поставени малки мраморни статуи на римските папи. Ударите на камбаните се чували в целия град.

Когато катедралата и камбанарията са напълно готови,  остава само да се довърши куполът. Тази задача се оказва особено трудна, тъй като размерите му са огромни  :разстоянието в основата му е около 40 м.  През 1418 година във Флоренция е обявен конкурс за проект за доизграждането на купола. Кой го спечелва?

Ше научите от поредицата „История на изкуството за деца“!

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: