Ран Босилек – любимият автор на децата

от

публикувано на 11.10.2021

На 26-ти септември се навършиха 135 години от рождението на  Ран Босилек. Почти цялото му творчество е посветено на любимата му публика – децата. Затова и до днес няма дете, което да не е прочело „Патиланско царство“ , „Клан Недоклан“, „Неродена мома“,  „Жива вода“, „Правда и Кривда“, стихотворението „Родна стряха“ и много, много други…

Ран Босилек е артистичният псевдоним на писателя Генчо Негенцов, роден в град Габрово, през 1886 г. Завършил е педагогика, славянска филология и право. Работи като учител и публикува своите стихотворения в няколко вестника. Любим автор на поколения деца и до днес.

Защо Патиланчо и неговата строга баба  Цоцолана  са сред любимите и най-забавни герои на децата? Сега ще попитаме   Дея, Ния, Стефан, Алекс и Пепи – ученици от 38-мо училище „Васил Априлов“ в град София.

Моите малки приятели обичат да четат,  имат богато въображение и са доста остроумни. Какво означава да имаш остър ум и помага ли ни той в трудни ситуации? И защо остроумието ни кара да се смеем? Търсим отговор на тези въпроси с Алара, Сияна, Мария, Дария и Беатриз. Те също учат в 38-мо училище „Васил Априлов“ и добре познават творчеството на Ран Босилек.

Източник: Епицентър БГ

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: