Феите от остров Скай

от

публикувано на 26.11.2021

 

Остров Скай  е част от Шотландия – митичната страна на келтите и  тайнствените друиди. И няма нищо чудно, че и на  Скай можем да открием следи от вълшебни създания.

Близо до замъка Данвеган на знамениятия род Маклауд, се намира Вълшебният мост. Свързан е с древната легенда за Ян Киър Маклауд, чиято съпруга била фея. Един ден, със сълзи на очи, тя дошла да се сбогува със своя Ян – дошло било времето да се завърне в своята Вълшебна страна. Ян никак не искал да се разделя с нея, но нямало как да я спре. Легендата разказва, че двамата съпрузи се разделили точно на Вълшебния мост.

Феята  оставила на съпруга си своята кърпичка, която можела да му помага в трудни моменти. Точно като в прикадките, силата  й можела да се задейства три пъти. Казват,че магията й вече  помогнала два пъти. Сега тази кърпичката се пази в замъка Данвеган .

Никой не знае къде точно била Вълшебната страна на феите, но близо до замъка  е Езерото на феите. Това е едно от най-красивите места в Шотландия. Разположено е точно в подножието на най-величествената част на гората  и е под каскада от няколко водопада. Ледената му кристална вода  има наистина  магическо излъчване.

Източник: Pixabay
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: