Чудното сребърно дърво

от

публикувано на 30.11.2021

 

В столицата на  някогашната велика Монголска империя, град Каракорум, „расте“ изумително дърво. То е цялото от сребро, а в „корените” пазят четири сребърни лъва. От ствола му излизат четири „клона”, извити надолу. В долните им краища  зее разтворена паст на позлатени змии, чиито опашки обвиват ствола на дървото. Под змийските „уста” са поставени големи сребърни съдове. На върха  на  това чудно дърво има фигурка на ангел с тръба в ръцете.

Сребърното дърво, всъщност, е фонтан, направено от френски майстор за великия хан. Във вътрешността на сребърните лъвове има тръби, от които се леело бяло кобилешко мляко. Клоните на дървото са краища на още 4 тръби, поставени вътре в ствола – от тях течало вино, мляко, медовина и оризова бира. Гостите на хана поръчвали своята напитка на ангела. В него също имало тръба. Тя го свързвала с подземно помещение, откъдето слугите подавали желаната напитка чрез цяла система от тръби…

Монголският хан би могъл да си позволи това чудо и не само него: в най-бляскавия си период Монголската империя включвала територии от Корейския полуостров до  Източна Европа и обхващала 22 % от сушата на Земята, с население от над 100 милиона души!

Повече за чудесата на Каракорум – чуйте в епизода от „История на изкуството за деца“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: