На разходка из европейските коледни базари

от

публикувано на 13.12.2021

Искате ли да се  разходим до някои от най-големите и великолепни коледни базари, където вълшебството на Коледа се усеща още от средата на ноември?

Ще започнем с унгарската столица  Будапеща. Коледният базар там  се провежда традиционно на централния площад „Ворошмарти“. Типични за унгарските базари са украшенията от сушени цитрусови кори и плодове,  които отдалече приличат на гирлянди за елха. Не може да не си купите и вкусен марципан,  характерен за Унгария, при това той се предлага в най-различни вкусове. Отвсякъде ухае на шоколад. Освен това, местните сладкари предлагат на гостите на базара да опитат тортите „Естерхаази“ и „Добуш“, които се приготвят по интересна рецепта.

Продължаваме към Виена, столицата на Австрия. Старовиенският коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. На базара може да откриете много вкусни десерти и ястия, както и различни, изящно изработени стъклени играчки, които да поставите върху коледната елха у дома.

Отиваме  в Прага – столицата на Чехия. Коледният базар, който се провежда от много години е разположен в историческата част на града, съвсем близо до Карловия мост. На щандовете се продават дървени играчки, вкусни десерти, наденички с пържени картофи, цилиндрични кифлички с пудра захар, наречени „тридло“, бижута и бродирани дантели. Всяка вечер за децата се подготвя интересна програма с песни и куклени постановки.

Коледният базар в Дрезден, Германия, се провежда от 584 години. И се нарича „Щрицелмаркт“, на името на един немски коледен сладкиш от тесто,  пълен със сушени плодове и шоколад и поръсен обилно с пудра захар. Или за по-кратко ще го наречем щолен. Феерия от светлини и коледна музика се носят всеки ден оттам. Всяко дете може да се включи в приготвянето на джинджифилови сладки или в нещо, което е типично само за този град – изработването на фигурка от сушени сини сливи, която се нарича „пфлаументофе“. А всяка вечер за малките посетители се отваря къщичката на елфите, както и пекарната на дядо Коледа.

Ако ви е замирисало на печени ябълки с канела, това означава, че сте се потопили изцяло в атмосферата на тези приказни места.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: