Тя е малка, но може да нападне мечка

от

публикувано на 20.12.2021

Да, такава е росомахата. Малко животинче, което обитава  северните части на Аляска, Канада, Норвегия и Сибир. Тя е най- едрият представител на семейство порови.

Обикновено живее сама и не обича да се събира в компания с други свои себеподобни. Обитава  малки дупки или пещери, а при не много студено време обича да лежи под някое дърво,  далече от другите животни.

Храни се с дребни животинки, но има случаи, когато нейното спокойствие е нарушено от по-едри бозайници. Случва се,  дори на пътя й да застане мечка. Росомахата  тогава започва да издава заплашителни звуци и дори я напада без притеснение.  Не се страхува в такива моменти за живота си, но по този начин показва колко е смела.

Росомахата прилича на по-голям пор и е кафява на цвят, има пухкава опашка и достига големина между 70 и  105 см. Зъбите й са остри,  а по заснежените склонове се придвижва благодарение на своите по-широки стъпала. Размножават се веднъж в годината, като бременността продължава 10 месеца.

За съжаление този вид е застрашен от изчезване и нищо чудно, че предпочита да живее изолиран и далече от враговете си.

Източник: Pixabay

БНР© 2018 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: