Историята на картите за игра

от

публикувано на 29.12.2021

 

Измислени са много отдавна, още през IX век, от китайците  – още едно от гениалните им открития, наред с  барута и фойерверките, компаса, хартията, хвърчилото и делтапланера. На листове хартия имало по 4 разделения, съответстващи на определено количество пари, защото най-вероятно играта е била свързана със залагане и съответно, загуба или печалба.

Как достигат до Индия и Египет не знаем, но там колодата  вече включвала 52 карти от 4 вида  – чаши, монети, пръчки и мечове. Имало е  и карта  за крал, вицекрал и заместник на вицекраля. Играта е била свързана с идеята за военни действия.

В началото на XІV век картите достигат до кралските дворове на Италия, Франция, Испания и Португалия,  Чашите  са изобразявани като купи, тесни долу и широки горе, в сърцевидна форма. Появяват се  и карите -“ каро“ на френски означава плочка. Те са  плочки със стойност или диамантите, както ги наричат по-късно. /това са монетите в индийските карти за игра/. Били във формата на ромб. Пиките са мечове – трябвало е да изобразяват оръжие с дръжка, но днес трудно можем да ги оприличим на меч… Спатиите се наричат още наричат трефи – детелина. Други ги наричали цвете. Явно става дума за някакво растение /това са пръчките, клончетата при индийците/.

И играта на карти започнала!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: