Градът на гномовете

от

публикувано на 18.01.2022

 

Знаете какво е гном, нали? Според фолклорните легенди това са палави духчета, които имат магически сили, пазители на мините и скритите съкровища. Някои хора поставят в градините си фигурки на гномчета – малки брадати човечета с бради  и островърхи шапки. Смята се, че те носят късмет и защита,

Но има и гномчета, които не се задоволяват с живота си в градините и се „заселват“ в  Гномсвил – Градът на гномовете. И това не е начало на приказка, а факт!

Гномсвил се намира в Западна Австралия, в долината Фъргюсън.  През 1995 година  там започнало изграждане на кръгово кръстовище, а местните хора не искали да се асфалтира красивата гориста  местност. И ето ,че  в знак на протест, някой поставил фигура на градински гном на строителната площадка. Последвали го и други. Гномовете ставали все повече и повече  и строителите не смеели да ги преместват. Скоро фигурките се превърнали в туристическа  атракция.

Днес гномовете в Гномсвил са над 10000. Те са навсякъде – катерят се  по дърветата, играят крикет, почиват си край рекичката или летят на самолети. Всеки, който посещава градчето, трябва да донесе със себе си нова фигурка и да я остави там, а  на всяка от фигурките пише откъде точно е пристигнала.

 

 

 

 

 

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: