Градът с най-дългите крепостни стени в Европа

от

публикувано на 20.01.2022

 

Какво ще кажете да си направим една разходка до Франция? Ще натиснем червеното  копче на машината на времето и  ще се върнем далече назад, във вековете, когато по земята са ходели рицари.

През Средновековието френските градове са били добре укрепени със здрави крепостни стени, за да не могат вражески племена да нахлуват и да правят пакости. Едно от тези градчета е Каркасон. То се намира в южната част на страната и от 6 век  след Христа се гордее със своите най-дълги  крепостни стени. По тях жителите на града издигнали наблюдателни и бойни кули, назъбени парапети и подвижни мостове, по които се движели само те и никой отвън не можел да види. Стените са дълги 3 км и обхващат от всички страни градчето.

Каркасон се издига върху висок хълм, от който се открива прекрасна гледка към планинската верига на Пиринеите, намираща се на границата между Франция и Испания. Разположено на стратегически важно място,  градчето се превърнало в основен търговски център. Днес хората идват тук, за да се изкачат до най-високата кула и да се поразходят из улиците, които се кръстосват и образуват странен лабиринт.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: