Странният камък

от

публикувано на 25.01.2022

 

Наричат го  камъкът, който обича да балансира. Намира се във Финландия и никой не знае как се е озовал там. Седем метровият камък  лежи върху изпъкнала скална повърхност – сякаш е кацнал отгоре му  и се кани всеки момент  да залитне на една страна. Такова е усещането , особено, ако застанете под камъка.

Местните жители смятат, че този камък е поставен там от хора-гиганти или огромни  чудовища, живяли по тези земи преди векове. Разбира се, това са само легенди. Опитните геолози и физици имат по-логично обяснение. Те смятат, че заради многобройните ледници в страната са се образували тези огромни скални образувания.   А силата на ледниците превъзхожда тази на гигантите.

Върху „балансиращия камък“ дори расте бор, който е със сериозни размери, но това досега не е накарало камъка да се отмести. Финландците на местен език го наричат „kummakivi,  което в превод означава „странната скала“. Да тя наистина е такава. Изглежда някак вълшебна и като че ли излязла от приказките, но продължава да не помръдва вече 8000 години,

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: