Картини върху коприна

от

публикувано на 29.01.2022

 

Най-старата китайска картина върху коприна е от 3 в.пр.Хр . На нея има изображения на човешки фигури, дракони и феникси. Но китайската живопис е най-известна  именно с пейзажите. Първоначално художниците изобразявали стръмни планински  склонове и така внушавали  възвишеността и величието на природата. В по-късните китайски пейзажи се появява човешката фигура, съзерцаваща планината или стихията на водопада, без да се губи усещането за пространство. Така пейзажът станал символ на необятната вселена.

Ма Юан е сред най-известните художници на династията Сун, чиито владетели се възхищавали на изкуството и отделяли много средства за най-талантливите творци. Картините на Ма Юан красели стените на двореца. Най-известната сред тях е„Императорът и водопадът“, рисувана върху цветна коприна. На нея е изобразен млад мъж, облечен в анфу – традиционно китайско облекло. Той стои облегнат на висока ограда и наблюдава спускащия се водопад. Зад него е съпругата му, която изглежда замислена, сякаш иска да му каже нешо, но не знае откъде да започне.  Двамата са отишли на разходка в планината, за да бъдат далеч от шума  и хората.

Ма Юан създава собствен стил. Рисувал  само в десния или левия долен ъгъл на платното. Предпочитал да рисува пейзажи, защото от малък обичал природата.  Най-често в тях присъствали птици, дървета, езера, реки и цветя. Днес картините му са част от колекцията на много музеи в Съединените щати, Тайланд, Великобритания и Франция.

Повече за невероятните китайски картини върху коприна  ще научите от този епизод на „История на изкуството за деца“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: