Гениалният Рей Чарлз

от

публикувано на 13.02.2022

 

И в този епизод на рубриката ни  „От соул до рокендрол“,  водещият Тома Спространов ще продължи да ви разказва за децата-звезди, стъпили на музикалната сцена от съвсем малки. Ще подредим картинките от живота на гениалния  Рей Чарлз, автор на песни, певец и композитор. Една от най-влиятелните личности в музиката,  допринесъл за развитието на стила соул.

Рей Чарлс е роден на 23 септември 1930 година в град Олбани,  Джорджия. Губи зрението си на петгодишна възраст. Когато е на 17 години, напуска любимата Джорджия и се мести в Сиатъл,  където започва да работи като музикант.  През 1951 г една от песните му става хит в американските класации –  това е “Baby let’s play house”. Веднага е забелязан от няколко известни продуценти и започва работа към звукозаписната компания „Атлантик“.  Работи с известни музиканти и става техен учител.

През 1980 година посещава България и изнася голям концерт.  Последният му студиен албум „Genius Loves Company“ излиза през август 2004 година, два месеца след смъртта му. В него взимат участие: Би Би Кинг,  Нора Джоунс, Натали Коул, Елтън Джон, Гладис Найт,  Даяна Крол, Ван Морисън,  Уили Нелсън и много други.  Албумът става носител на осем награди „Грами“. През целия си живот музикантът е получил десетки награди и е въведен в Залата на славата.

Ще  чуете интересни факти от живота на Рей Чарлз  и ще  се насладите на някои от най-великолепните му песни, превърнали се в хитове и завладели световните класации.

А песента  „Georgia on my mind“   се превръща в символ на щата Джорджия, където е минало цялото му детство.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: