Да видим света от високо

от

публикувано на 01.03.2022

Харесвате ли Виенското колело? А качвали ли сте се на него, за да се повозите и да видите света от високо? Ако повечето от вас са  били  и ви е харесала гледката отгоре, това означава, че завъртането с това съоръжение си заслужава!

Виенското колело  представлява огромно вертикално колело, въртящо се около ос, разположена в центъра му. По периферията на колелото са прикрепени кабинки с места за сядане. Почти няма увеселителен парк, който да не притежава тази атракция. Виенското колело е изобретено през далечната 1893 г от Джордж Ферис и дори така се е наричало „Колелото на Ферис“. Задвижвало се е с помощта на две парни машини, които били много мощни. Няколко години по-късно, Ферис направил модел на още по-голямо колело, което е сглобено във Виена и днес се намира в известния парк „Пратера“. Оттогава колелото вече се нарича „Виенско“ и където и да отидете по света,  видите ли такова съоръжение не го наричате на името на града, в който сте, а Виенското колело.

Вида, Сияна, Калоян, Алек,  Моника, Ема, Пламена и Камен от 129 ОУ „Антим 1“ много харесват Виенското колело. Сега, ще ги попитам трябва ли да си смел, за да се качиш на  него? Защото когато стигнеш най-високата точка, може да се изплашиш от голямата височина.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: