Езерни дворци и рицари в зелено

от

публикувано на 08.03.2022

 

Пиршеството на рицарите в двореца на крал Артур е прекъснато от силен трясък : огромен рицар влиза в залата. В едната си ръка държи лаврово клонче, а в другата – остра брадва. Но най-необикновен е видът му – целият е зелен! И кожата, и косата, и брадата, и бронята, дори конят му!

– Не търся битка  – казва той – Не съм ви по силите – многократно ви превъзхождам. Но ви предлагам една коледна игра: искам един от вас да ме удари с тази брадва, а точно след година и един ден, аз ще му върна удара.

Най-младият рицар на масата, племенникът на крал Артур, Гауейн приема предизвикателството – замахва с брадвата и …отсича главата на рицаря. За общо изумление , обаче, Зеленият рицар взима главата си в ръка и си тръгва.

Така  започва поемата „Сър Гауейн и Зеленият рицар“, написана от неизвестен днес автор през 14 век. Магьосницата  Моргана ле Фей, полусестра на крал Артур, е решила да изпита силата на рицарите и въвлича в замисъла си  лорд Бертилак де Одезер – Зеленият рицар. На изпитание е поставена не само физическата сила на Гауейн, но и неговата честност …

Ако искате да разберете края на тази история, а после да попътувате до Литва и до Корея, слушайте епизода от „История на изкуството за деца“!

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: