Приключенията на татко Мумин

от

публикувано на 11.03.2022

 

Помните ли муминтроловете? Тези малки симпатични същества, които живеят в Муминтролската гора. Героите на финландската писателка Туве Янсон оживяват на големия екран, а анимационното филмче е включено в поредицата филми за децата, които са част от програмата на ‘София Филм Фест“.

А ето  и няколко думи за сюжета, който е много забавен, но и малко тъжен. Когато  Муминтрол е ужилен от оса и трябва да остане на легло, татко Мумин иска да го развесели и започва да му разказва за собствената си младост, изпълнена с приключения. Той се връща години назад още, когато е бил малко муминтролче и му споделя моменти от  трудното си детство. Как е успял да избяга от  сиропиталището, как  се е срещнал  с изобретателя Ходжкинс, както и за изпитанията по време на силна буря на кораба „Ошун Окстра“ и приключенията си в царството на деспотичния Татко Джоунс, където се запознава с няколко призрака, а те му помагат да спаси  мама Мумин от бурното море.

Муминтроловете са семейство скандинавски троли. Бели, закръглени, с малки уши и лапички, с големи глави и наподобяват на хипопотами. Семейството живее в своята къща в Муминската долина. По някое време се преместват да живеят временно в един морски фар, а след това  и в театър. Татко Мумин, Мама Муминка и техният син Муминтрол съжителстват с много чудновати същества. Сред тях са приятелите на Муминтрол –  Сниф и Снусмумрик, а също и Снорк, госпожица Снорк, Мюмлата, и Малката Мю.

Филмът за муминтроловете можете да гледате още тази неделя от 11 часа, в „Дома на киното“.

Източник: София Филм Фест

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: