Незабравимият Сачмо

от

публикувано на 26.05.2022

И в този брой на рубриката „От соул до рокендрол“, Тома Спространов ще продължи да ви разказва за децата-звезди, стъпили на музикалната сцена от съвсем малки.  В този брой ще подредим картинките от живота  на легендата Луис Армстронг, известен още с прякора си Сачмо, заради широката си усмивка.

Роден е през 1900 година в град Ню Орлиънс, щата Луизиана. Семейството му е много бедно, затова е принуден да работи от малък. Научава се да свири на тромпет и работи в няколко нощни заведения, в които свири, а отвреме – навреме и пее. На 11 години Луис Армстронг напуска училище и се включва в момчешки квартет. Те  пеят по улиците за пари и така събират голяма публика.  Години по-късно се включва и към други квартети, които свирят основно  джаз музика. А през 20-те години на миналия век успява да създаде и собствена група.

Кариерата му между 1930 до 1951 година е особено трудна, но въпреки всичко той успява да се наложи като музикант. Обичан е от публиката и заради специфичния си глас и новаторските подходи, които влага в записването на песните. През 1964 г.  той записва най-продаваната си плоча „Hello, Dolly“, като тя заема  челно място в класацията на Билборд и остава там 22 седмици.

Сега ви предлагам да чуете още от историята на Сачмо, както и да се насладите на едни от най-известните  му песни, които остават в музикалната история и до днес.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: