Баба – един неаполитански кралски сладкиш

от

публикувано на 29.05.2022

Италианците от много години издигат в култ храната и й се наслаждават не само докато я  консумират, но и по време на нейното приготвяне. Сега ще се отправим към Неапол, където освен прочутата пица „Маргарита“, приготвят и много вкусни сладкиши.

Един от тях се нарича Баба. Ударението пада на последната буква. Легендата разказва, че полският крал  Станислав Лешчински бил на гости в Неапол за няколко месеца. Всяка вечер неговият готвач му сервирал за десерт един и същ сладкиш, наподобяващ на вкус кекс. За приготвянето му той използвал брашно, яйца, щипка сол, мая, прясно мляко и настъргана лимонена кора. Сладкишът  бил доста сух на вкус и кралят не проявявал голям интерес към него. Дори една вечер хвърлил по слугата, който му го поднесъл една възглавница. Не успял да го уцели, но съборил  бутилка с ром, която се разсипала върху целият десерт, който след като бил отново опитан, толкова много се харесал на Негово Височество, че той дори решил да му измисли име.

Нарекъл го Баба, защото вкусът му бил като на арабски сладкиш. А героят Али Баба бил един от любимите на този владетел, който обичал да чете приказки.  Ако искате и вие  да си приготвите Баба, можете да го гарнирате със сметана и различни видове плодове, за да стане още по-вкусен.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: