Къде се намира най-големият кактус в света?

от

публикувано на 17.06.2022

Кактусите не са като останалите растения. Те имат малки бодлички и като че ли ти казват да ги гледаш отстрани, без да ги докосваш. Те са вид растения, които се наричат сукулентни или издържащи дълго време без вода.

Появили са се преди около 40 милиона години и са претърпели различни промени. Листата им са еволюирали в бодли. Формата на кактусите също се е променила. В България може да видите диворастящи кактуси на остров Свети Тома, известен още като Змийският остров, както и на Панчаревското езеро.

Предполага се, че семената са пренесени от вятъра, чак от пустинята Сахара. В Южна Италия, Испания и остров Сицилия, можете да видите огромни видове, които си растат свободно. Казват,  че плодовете им са много вкусни и от тях се приготвят сокове и сладко.  А в Монако има голяма кактусова градина с видове от цял свят, които цъфтят по различно време и са най-разнообразни по форма и големина.

Най-големият кактус в света се нарича Сагуаро и е символ на щата Аризона. А на негово име е кръстен и един от парковете-резервати в Мексико. Друг вид кактус на име Цереус  е най-бавно растящият  вид сред всички останали. За десет години пораства едва с 2 см. Но,  в  нашата страната тези видове не могат да бъдат отглеждани, защото климатичните условия за тях не са  подходящи.

Харесват ли децата кактусите и биха ли си отглеждали у дома това растение – питаме  Марта, Никола и Андрей, които учат в 6-то основно училище „Граф Н.П. Игнатиев“.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: