Най-добрите произведения от ИСКРИ 2022-а: част първа

от

публикувано на 27.06.2022

Тази година най-добрите пишещи деца у нас се събраха в Литературен клуб „Перото“ в град София за финала на 39-ото издание на ИСКРИ. Най-старият и авторитетен конкурс за детско литературно творчество се организира от Българското национално радио и събира деца от цяла България и българчета, живеещи извън пределите на страната.

От февруари до края на април ни изпратихте над 450 произведения. Журито на 39-ия национален конкурс за детско литературно творчество ИСКРИ 2022-а, с председател Иван Голев и членове – Виктор Самуилов, Николай Милчев, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, излъчи 23 финалисти.

Сега ви каним да дойдете с нас до вълшебни страни, където звездите разцъфтяват като небесни цветя и политат като златни пчели, където вещиците гледат с добри очи, където синигерите ходят на работа, облечени с официални костюми и вратовръзки, и за труда им се заплаща с вкусни торти, и още там, където мракът се самоизяжда, защото осъзнава, че е нищо без светлината.

Творбите на децата представят актьорът Веселин Мезеклиев, водещата Ирина Вълчанова и пианистът Мартин Марков.

Време е първия финалист в ИСКРИ 2022-а!

„Внимание, внимание, самолетът излита! Закопчайте коланите, защото има облаци и машината ще се раздруса!“. Представяме ви разказа на Лидия Мирчева, на 11 години от Стара Загора!

 

 

Предстои ви среща с магическо и доста любопитно магаре, и с една „Объркана смешна приказка“. Запознайте с Дара Стамболиева, на 10 години, от Варна и с Никола Ралев , също на 10 години от София.

 

 

 

Пригответе се да чуете историята на едно много лилаво чудовище! Написа я и ни я изпрати 9-годишният Борислав Тунгалаг от София. От какво се плашат най-много чудовищата знае и 9-годишната Доника Гочева от град Варна.

 

 

 

За някои опасности на лятното къмпингуване, свързани основно с феи,  които не чуват добре, ще ни разкаже Петър Цонев , на 10 години от град Варна.

 

 

Източник: БНР
Източник: БНР
Източник: БНР
Източник: БНР
Източник: БНР

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: