Да нарисуваш Венеция

от

публикувано на 12.07.2022

Какво ще кажете да се отправим на пътешествие към красивата Венеция? Тя  е построена  изцяло във водата и често приливите  създават проблеми за местните, защото посред лято ги карат да обуват големи гумени ботуши и така да се придвижват по тесните улички. В този град има много събития и едно от най-интересните е Венецианското биенале. То се провежда на всеки две години  и включва в програмата си много изложби, концерти и филми. В националната галерия „Квадрат 500“ се проведе детско ателие по рисуване, посветено на Венеция. В него взеха участие близо 25 деца, които решиха да  нарисуват Венеция и да разкрият тайните й, скрити в няколко бели кутии, пръснати в различни краища на града. Ателието, посветено на Венеция беше организирано от Ирина Баткова – куратор на българския проект „ЕТО КЪДЕ СИ“ на 59-ото Венецианско биенале през 2022  година.

Само преди няколко месеца Венеция отпразнува своя 1601 рожден ден.Символът  й  е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града. Във Венеция има 408 пешеходни моста, като най-внушителен от тях е „Риалто“. Във  Венеция има и около 3000 улички, някои, от които образуват лабиринт и ако човек не внимава, може да се загуби. По цялата й територия има 170 канала, като най-голям е Канале Гранде. По него преминават различни малки корабчета, морски трамваи и гондоли.

В града има  и много църкви. Една от най-красивите е „Санта Мария дела Салюте“. Тя се намира на входа на Големия канал. Църквата на усмивките също е много интересна. В нея е свирил Антонио  Вивалди. И разбира се, „Сан Марко“, която няма как да пропуснете, защото се намира на централния площад, съвсем близо до Двореца на дожите.

Не може да си представим Венеция без гондолите и вечно усмихнатите гондолиери. Гондолите се използват  повече от 10 века. За да получат свидетелство за гондолиер, кандидатите трябва да преминат курс на обучение, последван от строг изпит. Според венецианското право само мъже, родени във Венеция могат да станат гондолиери. А знаете ли, че една гондола тежи приблизително 400 кг ?

Венеция е любим град на много туристи. Колкото и пъти да се връщате там, винаги ще откриете нещо ново, което ще грабне вниманието ви и ще ви остави хубав спомен.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: